Wydawnictwo Poltext

Najlepsze źródło wiedzy

przejdź do koszyka

Twój koszyk

pusty

Strona główna»Weźmy się za języki»Jedzenie, napoje i kulinaria w terminologii polskiej i angielskiej

Newsletter

Nasi partnerzy

Jedzenie, napoje i kulinaria w terminologii polskiej i angielskiej

Jedzenie, napoje i kulinaria w terminologii polskiej i angielskiej (Anna Sancewicz-Kliś)

Nasza cena

55,17 zł

64,90 zł

RABAT 15%

Jedzenie, napoje i kulinaria w terminologii polskiej i angielskiej

Food, Drinks and Culinary Art in English and Polish Terminology Słownik dla smakoszy, kucharzy i restauratorów 

Angielski, Słowniki i leksykony, Weźmy się za języki

Anna Sancewicz-Kliś

  • ISBN: 978-83-7561-393-3
  • format 165x235 mm
  • 440 stron
  • oprawa twarda

 

Słownik terminów kulinarnych polsko-angielski i angielsko-polski.


Część polsko-angielska zawiera nazwy potraw polskich, współczesne i tradycyjne, regionalne i świąteczne, wraz ze składnikami oraz sposobami przyrządzania i podawania. 
Część angielsko-polska to potrawy angielskie, amerykańskie oraz z innych tradycji kulinarnych, które zadomowiły się na stałe w języku angielskim, z opisami ich składu i sposobu podawania).

Ponadto w słowniku znajdziemy m.in. nazwy napojów alkoholowych, bezalkoholowych i koktajli, mięs, wędlin, ryb, przyprawy, ziół, rośli leczniczych, nazwy sprzętu, narzędzi, naczyń, urządzeń kuchennych, bielizny stołowej, szkła i wiele innych.

Słownik podaje też przykłady języka formalnego i potocznego w kontekście zachowań i zwyczajów związanych z jedzeniem, obsługą i przyjmowaniem gości.


Anna Sancewicz-Kliś Absolwentka filologii angielskiej na UMCS w Lublinie, wykłada od lat turystykę w szkołach wyższych. Rzeczoznawca MEN w zakresie podręczników do kształcenia zawodowego o profilu technik turystyki. 

Data wydania: 20.06.2014